Wat is zwart geld lenen? Een kijkje in de schaduweconomie

Geld lenen als je op de zwarte lijst staat

Het kan soms lastig zijn om klein of groot krediet te verkrijgen wanneer je op de zogenaamde zwarte lijst staat. Maar wat betekent dit precies en wat zijn de mogelijke alternatieven? In dit artikel lees je alles over geld lenen op de zwarte lijst, zwart geld verdienen en witwassen, en het terugvragen van geld bij een onderhandse lening.

Wat is de zwarte lijst?

De zwarte lijst, ook wel bekend als een negatieve BKR-registratie, is een systeem waarbij mensen met een problematisch betalingsverleden worden geregistreerd. Het doel hiervan is om zowel consumenten als kredietverstrekkers te beschermen tegen onverantwoord lenen. Wanneer iemand op de zwarte lijst staat, is het vaak moeilijker om een lening af te sluiten bij een reguliere bank. Er zijn echter alternatieven.

Direct aanvragen?

Er zijn diverse financiële instellingen die leningen aanbieden zonder BKR-toetsing. Hierdoor kunnen mensen met een negatieve BKR-registratie toch in aanmerking komen voor een lening. Deze optie kan aantrekkelijk zijn voor mensen die snel geld nodig hebben, maar houd er rekening mee dat het vaak kostbaarder is dan een reguliere lening. Hieronder vind je een tabel met de voor- en nadelen van geld lenen zonder BKR-toetsing.

Voordelen Nadelen
Geen BKR-toetsing Hogere rente
Snel geld lenen Minder bescherming voor consument
Ook met negatieve BKR-registratie Kortere looptijd

Wat kost geld lenen zonder bkr?

Geld lenen zonder BKR-toetsing kan duurder zijn dan een reguliere lening. Hou rekening met de volgende kosten:

 • Hogere rente: De rente ligt meestal hoger dan bij een lening met BKR-toetsing, omdat het risico voor de kredietverstrekker groter is.
 • Extra kosten: In sommige gevallen worden er extra kosten in rekening gebracht voor het afsluiten van een lening zonder BKR-toetsing.
 • Kortere looptijd: Leningen zonder BKR-toetsing hebben vaak een kortere looptijd, wat kan leiden tot hogere maandlasten.

Geld lenen particulier zwarte lijst

Een andere optie voor mensen op de zwarte lijst is het lenen van geld van particulieren. Dit wordt ook wel eens een onderhandse lening genoemd. Hierbij wordt er rechtstreeks geld geleend van een particuliere kredietverstrekker, zonder tussenkomst van een bank of financiële instelling. Hoewel dit in sommige gevallen een oplossing kan zijn, zijn er ook risico’s aan verbonden. Lees hieronder meer over de voor- en nadelen van geld lenen van particulieren.

Voordelen Nadelen
Geen BKR-toetsing Risico op oplichting
Flexibele voorwaarden Geen juridische bescherming
Persoonlijk contact Onvoorspelbare rente

Video over geld lenen zonder BKR

Online zijn er diverse video’s te vinden met meer informatie over geld lenen zonder BKR-toetsing en de schaduweconomie in het algemeen. Het bekijken van deze video’s kan je een beter beeld geven van wat er allemaal komt kijken bij dit soort leningen en of het een geschikte keuze is voor jou.

Hoe kom je van de zwarte lijst af?

Wil je graag van de zwarte lijst afkomen, dan zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen:

 1. Zorg dat je al je openstaande schulden en betalingsachterstanden aflost.
 2. Maak een realistisch budget en houd je hieraan.
 3. Bouw een stabiel inkomen op.
 4. Onderneem actie om je kredietwaardigheid te verbeteren.
 5. Blijf op de hoogte van veranderingen in je BKR-registratie.

Geld lenen van particulieren

Zoals eerder genoemd, is het lenen van geld van particulieren een optie voor mensen op de zwarte lijst. Dit alternatief kan voordelen bieden, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn met wie je in zee gaat. Er zijn diverse platforms waar je particuliere kredietverstrekkers kunt vinden, zoals crowdfunding websites en online marktplaatsen.

Lening aanvragen met bkr

Wanneer je een lening wilt aanvragen met een BKR-registratie, is het belangrijk om te weten dat je keuze beperkt zal zijn. Toch zijn er manieren om verantwoord geld te lenen, ondanks je negatieve BKR-registratie. Het is raadzaam om meerdere offertes op te vragen bij kredietverstrekkers en deze goed met elkaar te vergelijken. Let hierbij niet alleen op de rente, maar ook op andere voorwaarden zoals looptijd, boetevrij aflossen en eventuele extra kosten.

Hogere bedragen lenen bij banken

Wanneer je een groter bedrag wilt lenen, zul je merken dat banken strengere eisen stellen. Dit kan het lastig maken om, als iemand op de zwarte lijst, een dergelijke lening te verkrijgen. Het is in dat geval van belang om je financiële situatie te verbeteren. Van de zwarte lijst afkomen is een belangrijke stap in het verkrijgen van een hoger krediet bij banken.

Voorkom de zwarte lijst

Om te voorkomen dat je op de zwarte lijst komt of een negatieve BKR-registratie krijgt, kun je de volgende tips ter harte nemen:

 • Leen alleen geld als het echt nodig is.
 • Maak een realistische aflossingsplanning en houd je hieraan.
 • Let op de voorwaarden van de lening, zoals rente en looptijd.
 • Los eventuele betalingsachterstanden zo snel mogelijk af.
 • Communiceer open en eerlijk met kredietverstrekkers over eventuele problemen.

Leen verstandig

Tot slot is het belangrijk om verstandig om te gaan met geld lenen. Wees bewust van de risico’s en verantwoordelijkheden die komen kijken bij het lenen van geld, zeker als je op de zwarte lijst staat. Door verstandig en doordacht te werk te gaan, kun je veel problemen voorkomen en ervoor zorgen dat eventuele schulden beheersbaar blijven.

Ik en Katie, 55 jaar en ik weet veel van Leningen, geld en krediet ;)