Geld lenen voor een woning in Spanje: Alles wat u moet weten

Hypotheek Spanje – waar moet u op letten?

Wanneer u overweegt om een woning in Spanje te kopen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de zaken rondom hypotheken in Spanje. Het afsluiten van een hypotheek in Spanje kan namelijk verschillen van wat u gewend bent in uw eigen land. In dit artikel bespreken we alle belangrijke informatie en geven we u advies over het afsluiten van een hypotheek in Spanje.

Geen ingewikkelde hypotheekproducten

In Spanje vindt u over het algemeen geen ingewikkelde hypotheekproducten met allerlei verschillende voorwaarden. De meeste Spaanse banken bieden alleen annuïtaire hypotheken aan. Dit betekent dat u iedere maand een vast bedrag aan rente en aflossing betaalt. Aan het einde van de looptijd heeft u de volledige hypotheek afgelost.

Maximale hoogte van een hypotheek in Spanje berekenen

De hoogte van de hypotheek die u in Spanje kunt afsluiten, is afhankelijk van uw financiële situatie en de taxatiewaarde van de woning. Over het algemeen kunt u tot 70% van de taxatiewaarde van de woning lenen als u geen inwoner van Spanje bent. Voor Spaanse ingezetenen ligt dit percentage op 80%. Houd er rekening mee dat u dus minimaal 30% van de aankoopsom zelf moet financieren, evenals de bijkomende kosten zoals overdrachtsbelasting en notariskosten.

Spaanse hypotheek: maximale looptijd

De maximale looptijd van een hypotheek in Spanje varieert per bank en is afhankelijk van uw leeftijd. Over het algemeen geldt dat de hypotheek moet zijn afgelost voordat u de leeftijd van 75 jaar bereikt. Dit betekent dat als u op 55-jarige leeftijd een hypotheek afsluit, de maximale looptijd 20 jaar is.

Eisen voor een hypotheek in Spanje

Er zijn een aantal eisen waaraan u moet voldoen om in aanmerking te komen voor een hypotheek in Spanje. Enkele van deze eisen zijn:

  • Een vast inkomen
  • Een positieve kredietgeschiedenis
  • Geen openstaande schulden in Spanje

Daarnaast moet u een reeks documenten kunnen voorleggen, zoals bewijs van inkomsten, een kopie van uw paspoort, een NIE-nummer (Fiscaal Identificatienummer voor buitenlanders in Spanje), en de koopovereenkomst van de woning.

Spanje hypotheek: Spaanse hypotheek afsluiten in Nederland

Het is mogelijk om een Spaanse hypotheek af te sluiten bij een Nederlandse bank. Hierbij profiteert u van de Nederlandse rentetarieven, die over het algemeen lager zijn dan die in Spanje. Houd er echter rekening mee dat niet alle Nederlandse banken hypotheken voor Spaanse woningen verstrekken en de voorwaarden kunnen verschillen.

Hypotheekrente Spanje

De hypotheekrente in Spanje ligt over het algemeen hoger dan de rente in Nederland. De rente wordt meestal gekoppeld aan de 12-maands Euribor, wat betekent dat de hypotheekrente kan variëren gedurende de looptijd van de hypotheek. Daarnaast wordt er een opslag over de Euribor-rente berekend, die afhankelijk is van de bank en uw persoonlijke situatie.

Hypotheekspecialist in Spanje

Het inschakelen van een hypotheekspecialist in Spanje kan u veel tijd en moeite besparen bij het zoeken naar de beste hypotheekvoorwaarden. Een hypotheekspecialist heeft ruime ervaring met de Spaanse hypotheekmarkt en kan u helpen de meest geschikte hypotheek voor uw situatie te vinden. Daarnaast kunnen zij u begeleiden bij het verzamelen en vertalen van de benodigde documenten en het onderhandelen met de bank.

Voor- en nadelen van het afsluiten van een lening in Spanje

Er zijn zowel voordelen als nadelen verbonden aan het afsluiten van een lening in Spanje voor uw woningaankoop. Hieronder zetten we enkele van deze voor- en nadelen op een rij:

Voordelen Nadelen
Lokale banken hebben kennis van de Spaanse woningmarkt Hogere rentetarieven dan in Nederland
Mogelijkheid om een hypotheek in euro’s af te sluiten Langere verwerkingstijd van de hypotheekaanvraag
Toegang tot lokale hypotheken en producten Meerdere documenten vertaald en gelegaliseerd moeten worden

Soorten Spaanse hypotheken

Zoals eerder vermeld, worden in Spanje voornamelijk annuïtaire hypotheken aangeboden. Daarnaast zijn er nog enkele andere soorten hypotheken die in Spanje beschikbaar zijn:

  • Interest-only hypotheken: bij deze hypotheekvorm betaalt u alleen de rente en geen aflossing. Aan het einde van de looptijd moet u de volledige lening in één keer terugbetalen. Deze vorm van hypotheken is echter zeldzaam in Spanje en wordt voornamelijk aangeboden aan vermogende klanten.
  • Vaste rente hypotheken: met een vaste rente hypotheek betaalt u gedurende de gehele looptijd een vast rentepercentage. Deze hypotheken zijn minder gebruikelijk in Spanje dan in Nederland, maar kunnen interessant zijn voor mensen die zekerheid willen over hun maandlasten.

De kosten van een Spaanse hypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek in Spanje komen diverse kosten kijken. Enkele van deze kosten zijn:

  • Taxatiekosten: de woning moet getaxeerd worden om de waarde te bepalen. De kosten hiervoor liggen meestal tussen de €300 en €600, afhankelijk van de taxateur en de woning.
  • Notariskosten: bij het afsluiten van de hypotheek wordt een notariële akte opgesteld. De kosten hiervoor liggen meestal tussen de 0,5% en 1% van het hypotheekbedrag.
  • Inschrijvingskosten: de hypotheek moet ingeschreven worden in het Spaanse eigendomsregister. De kosten hiervoor bedragen ongeveer 0,5% van het hypotheekbedrag.
  • Bankkosten: de bank kan kosten in rekening brengen voor het afsluiten van de hypotheek, zoals dossierkosten en commissies. Deze kosten variëren per bank en kunnen oplopen tot enkele procenten van het hypotheekbedrag.

Aanvraag hypotheek in Spanje

Wanneer u een hypotheek wilt aanvragen in Spanje, is het raadzaam om u goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat u al uw documenten op orde heeft en dat u op de hoogte bent van de eisen en voorwaarden van de bank. Het inschakelen van een hypotheekspecialist kan hierbij zeer waardevol zijn. Zij kunnen u door het gehele proces begeleiden en ervoor zorgen dat u de beste hypotheekvoorwaarden krijgt voor uw situatie.

Ik en Katie, 55 jaar en ik weet veel van Leningen, geld en krediet ;)